Wat een mooi weer was het vandaag. En wat een mooie planten hebben we gezien. In dit verslag staan slechts enkele van de waarnemingen vandaag gedaan.
Bij de ingang zagen we onder andere.
Bijenorchis
De Bijenorchis is een orchidee. De Bijenorchis ontleent zijn naam aan het feit dat zijn onderlip op een bij lijkt. De onderlip is een landingsplaats voor wilde bijen die in de onderlip een soortgenoot zien waarmee ze kunnen paren. In feite compenseert de Bijenorchis zijn gebrek aan nectar met dit lokaas, zodat alsnog bestuiving kan plaatsvinden. Het zich voordoen als een ander wezen heet in de natuur mimicry.

Bijenorchis, met de typische onderlip
Akkerdistel
Een zeer algemene soort die zelfs bestreden wordt. Komt ook in andere kleuren.

Grote klit
In de Wolvenberg zagen we andere planten. De foto’s zijn in volgorde van het gevolgde traject. En het traject volgde eerst het natuurwandelpad dichtstbij de ring, waarna een stukje Wolvenberg bis werd bezocht. Om dan de rest van het natuurwandelpad af te werken.
Akkerkool
De Akkerkool heeft uitsluitend lintbloemen, die geel van kleur zijn. De plant groeit omhoog.

Akkerkool
Vijfvingerkruid
Vijfvingerkruid behoort tot de Rozenfamilie. Vijfvingerkruid kan zich sterk uitbreiden door de houtachtige wortelstokken. Je ziet op de foto de vijf vingers waarop de naam van het kruid is gebaseerd.
Rood guichelheil
Het is een van de weinige planten met scharlakenrode bloemen. De bloemen gaan alleen open als de zon schijnt. Dus we hadden geluk vandaag.

Rood guichelheil, met de typische scharlakenrode bloemen
Sint-janskruid
De plant wordt 20-85cm groot. Sint-janskruid bloeit rond 24 juni, Sint-Jansfeest voor de kenners.

Sint-janskruid
Grote teunisbloem
Is uit Amerika via schepen tot bij ons gekomen. Is erg herkenbaar en groot. Blijkbaar zou je er ’s avonds naar moeten komen kijken dan gaat de bloem verder open. Iedere bloem bloeit zo een 24 uur.

Grote teunisbloem
Een detailfoto toont dat de stijl in de bloemknop langer dan de acht meeldraden is, waardoor zelfbestuiving niet voorkomt.

Detail van de Grote teunisbloem
Kale inktzwam
De verschijningsvorm van deze zwam wisselt nog al eens met de tijd.

Kale inktzwam
Gewone weidechampignon
Het is een vrij algemene, goed eetbare soort, die echter makkelijk te verwarren is met de giftige karbolchampignon.

De Gewone weidechampignon