Legaten – infomoment op 23 april

Bijna iedereen heeft wel een favoriet stukje natuur. Eentje waar je altijd tot rust komt, inspiratie opdoet of waar je mooie jeugdherinneringen aan koestert. Door Natuurpunt op te nemen in je testament kan je ervoor zorgen dat je favoriete natuur voor altijd beschermd wordt.

Wij hadden een gesprek met Joost Verbeke, verantwoordelijk voor testamenten en schenkingen bij Natuurpunt. Gebeurt het vaak dat Natuurpunt een erfenis krijgt? Natuurpunt ontvangt jaarlijks ongeveer tien legaten. Vaak krijg ik telefoontjes en e-mails van mensen die meer willen weten over hoe ze Natuurpunt in hun testament kunnen opnemen. Ze willen graag informatie voordat ze naar de notaris gaan. Daarom organiseer ik infomomenten in heel Vlaanderen, meestal op uitnodiging van lokale Natuurpuntafdelingen. Daar kan ik kandidaat erflaters inspireren en informeren. Wie zijn die mensen die Natuurpunt opnemen in hun testament? Het zijn meestal natuurliefhebbers die graag wandelen. Mensen die een band hebben met een bepaald natuurgebied, omdat ze er vlakbij wonen of er mooie herinneringen aan bewaren. Het zijn vaak alleenstaanden, maar ook koppels. Zij overwegen om (een deel van) hun vermogen na te laten om de natuur die ze zo koesteren te beschermen. Voor wie is dat weggelegd, een testament schrijven? Als je overlijdt zonder een testament, gaat je erfenis automatisch naar de wettelijke erfgenamen. Wil je hiervan afwijken, bijvoorbeeld door iets na te laten aan een goed doel, dan moet dat vastgelegd worden in een testament. Het maakt daarbij niet uit hoe groot of klein je vermogen of schenking is. Een testament geeft je simpelweg de mogelijkheid om zelf te bepalen wie je erfenis krijgt – en wie juist niet. Is het waar dat de fiscus schenkingen en nalatenschappen aan goede doelen zoals Natuurpunt bevoordeelt? Jazeker! Goede doelen zoals Natuurpunt betalen geen belastingen meer op schenkingen en legaten. Dit betekent: geen schenkbelasting en geen erfbelasting. Geweldig, toch? Alles wat je aan Natuurpunt nalaat, gebruiken we volledig om natuur te beschermen. Moet je per se naar de notaris voor een testament? Je kan zelf een testament schrijven en bewaren, maar je kan ook hulp vragen aan een notaris. Wil je weten hoe je Natuurpunt als erfgenaam kan opnemen? Neem dan gerust contact met me op. Ik luister naar je vragen, geef de nodige informatie en kan alles voor jou op papier zetten. Zo ben je goed voorbereid voor de afspraak bij de notaris. In het testament komt precies te staan wat Natuurpunt met je legaat moet doen, bijvoorbeeld voor welke natuurgebieden of planten en dieren het bedoeld is, zodat dit voor Natuurpunt goed uitvoerbaar is.

Joost Verbeke – contactpersoon testamenten en schenkingen – GSM 0477-20 47 27 joost.verbeke@natuurpunt.be  www.natuurpunt.be/testament

Gratis infomoment legaten op 23 april 2025. Er zijn twee sessies voorzien: om 15u30 en om 19u00. Een kwartier voor aanvang ontvangen we je met koffie en taart.

Locatie: ’t Oud Kapelleke, Ferdinand Coosemansstraat 127, 2600 Berchem.

Gelieve in te schrijven via Joost Verbeke, legaten@natuurpunt.be of GSM 0477-20 47 27.

Kan je niet aanwezig zijn, maar wens je wel meer informatie over je testament voor een goed doel, neem dan gerust rechtstreeks contact op met Joost.