Hazelaar

Ook zonder bladeren is de Hazelaar herkenbaar, bijvoorbeeld door zijn katjes, of doordat de Hazelaar meerstammig is. De Hazelaar is een eenhuizige tweeslachtige plant, dit wil zeggen dat hij zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen draagt.  Hij is inheems en is de vroegst bloeiende inheemse houtachtige. Omdat hij zo vroeg bloeit begint hij al met de aanmaak van zijn bloeiwijzen in september. Hij bloeit voor hij blad heeft gevormd. De Hazelaar rekent voor de verspreiding van zijn stuifmeel dan ook op de wind. Verder eten muizen, eekhoorns, gaaien, eksters en kauwen de vruchten van de Hazelaar.

De Hazelaar verkiest een vochthoudende, luchtige, kalkhoudende bodem, maar groeit op de meeste gronden.

Zo ongeveer 10 jaar nadat een hazelnoot heeft gekiemd, draagt de uit deze hazelnoot ontsproten Hazelaar vrucht.

De hier besproken Hazelaar staat  ongeveer waar het rode bolletje op de kaart staat. Al zijn er meerdere hazelaars langs het wandelpad maar ook langs de straatkant.

Kaart met Hazelaar

De Hazelaar, het rode bolletje op de kaart

De Hazelaar in zijn omgeving

De Hazelaar in zijn omgeving

Het blad van de hazelaar

Het dubbelgezaagde, ronde blad van de hazelaar.

De vrucht van de Hazelaar

De jonge vrucht van de Hazelaar

Mannelijke katjes van de Hazelaar

De Hazelaar vormt reeds mannelijke katjes eind september. Ook de kleinere vrouwelijke bloeiwijzen zijn al te zien. Let ook op de klierharen op de bladsteel.

Kale Hazelaar

Een Hazelaar is een meerstammige struik.

Bloeiende hazelaar

Deze Hazelaar, bij de ingang aan de container, bloeide eind december al, ten minste de mannelijke katjes bloeiden al. De vrouwelijke bloemen bloeien na de mannelijke katje, dit om zelfbestuiving te vermijden.

Detail bloeiende Hazelaar

Groene mannelijke katjes en rode vrouwelijke bloemen van de bloeiende Hazelaar Al dient gezegd dat de mannelijke katjes uitgebloeid zijn. Later zullen de rode bloemen uitgroeien tot hazelnoten.