Gewone esdoorn

Op enkele uitzonderingen na komen esdoorns voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Enkel de Spaanse aak (veldesdoorn) en de gewone esdoorn zijn inheems in België.

Het oorspronkelijke areaal van Gewone esdoorn is nog moeilijk te achterhalen. Waarschijnlijk kwam de soort aanvankelijk enkel voor in Centraal- en Zuid-Europa, mogelijk tot in Wallonië. In Vlaanderen is ze wellicht niet inheems, maar als sierboom is ze al heel lang in cultuur en bovendien al enige tijd ingeburgerd.

De Gewone esdoorn verjongt dominant en zorgt voor concurrentie met andere natuurlijke verjonging. Verder heeft de Spaanse aak voor dieren eetbare vruchten  en bij de Gewone esdoorn is dit niet zo.

De meest voorkomende esdoorn in de Wolvenberg is de Spaanse aak. en is dus ook interessanter omdat ze voor dieren eetbare vruchten produceert. Verder staan er ook gewone esdoorns. De Latijnse naam voor de Gewone esdoorn, acer pseudoplatanus,  verwijst naar de plataan. Dit omdat het blad van de gewone esdoorn lijkt op  dat van de plataan.

Allereerst het blad van de plataan, deze foto is genomen vanop de voetgangersbrug.

Het blad van de plataan

Het blad van de plataan

Anders dan bij de plataan heeft het blad van de gewone esdoorn een rode steel. Overigens heeft een gewoon esdoornblad meestal 5 lobben, soms 3 en soms 7.

Het blad van de gewone esdoorn

Het blad van de gewone esdoorn

De stam van een jonge gewone esdoorn is glad maar na verloop van tijd wordt deze toch eerder schilferig en ruwer.

De stam van de gewone esdoorn

De stam van een oudere gewone esdoorn

De vruchten van de gewone esdoorn zien er als volgt uit. De twee vleugels maken nooit een grotere hoek dan 90° en nooit een kleiner hoek dan 45°. Overigens heeft de gewone esdoorn zijn vruchten nu al enige dagen gelost.

De vruchten van de gewone esdoorn

De vruchten van de gewone esdoorn

Op onderstaand kaartje is de locatie van deze gewone esdoorn min of meer aangeduid met een rood puntje

Kaartje gewone esdoorn

Het rood puntje duidt de plaats van de gewone esdoorn aan

Overigens staat een paar meter voorbij de gewone esdoorn een gelijkaardige boom met dezelfde vruchten maar met rode bladeren, dit is ook een gewone esdoorn alleen heeft deze toevallig rode bladeren. Dit is geloof ik niet zo uitzonderlijk.

Vrucht en rood blad van de gewone esdoorn

Vrucht en de onderkant van het rode blad van de gewone esdoorn

Het rode blad van de gewone esdoorn

Het rode blad van de gewone esdoorn

Zaailing van de Gewone esdoorn

Twee zaailingen van de Gewone esdoorn

De stam van de gewone esdoorn met rood blad

De stam van de gewone esdoorn met rood blad