Menu

Wilder is beter - Boerenwormkruid

De hele zomer zie je het boerenwormkruid (tanacetum vulgare) in bermen en op andere zonnige plekken in bloei staan met vrolijke gele schermen schijfvormige bloemen. Deze autochtone plant werd eeuwenlang gebruikt tegen parasitaire wormen bij mensen en vee, vandaar zijn naam. Daarnaast kan hij ook gebruikt worden voor het afweren van vliegen, mieren, vlooien en luizen. Hij werd bijvoorbeeld gedroogd opgehangen in kerken, slaapkamers en kippenhokken met dit doel. Het boerenwormkruid is dan ook nauw verwant aan tanacetum cinerariaefolium waaruit het natuurlijk insecticide pyrethrum wordt gemaakt. In een honden- of kattenmand kan je boerenwormkruid leggen, dit is gezonder voor je huisdieren dan allerlei chemische middelen.

Deze plant stoot gelukkig niet alle insecten af: boerenwormkruid trekt vooral solitaire bijen aan, zoals de wormkruidbij, die grotendeels afhankelijk is van deze plant.
De jonge bladeren worden soms verwerkt in pannenkoeken en andere gerechten. (Let wel op dat je er niet teveel van gebruikt, want de smaak is wat bitter en alleen aangenaam in kleine hoeveelheden.)

Kortom: een nuttige, maar in moderne tijden ondergewaardeerde plant!