Menu

Meer leven in je stadstuin brengen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een voedertafel, een bijenhotel, een paar goed gekozen planten… Een paar kleine ingrepen maken het verschil.

Laat bladeren, takken en fruit liggen

Met minder werk meer leven in de tuin? Het kan. Verwilderde hoekjes zijn een paradijs voor planten en dieren. Laat de natuur gewoon haar gang gaan en je tuin bruist van leven. Voorzie een humuslaag of een laag met gehakseld hout. De Roodborst, Winterkoning, Egel, Spitsmuis en Bruine kikker scharrelen er hun kost bij elkaar. Bewaar dode takken op een hoopje. Misschien vindt een Egel er zijn schuilplaats in. Laat afgevallen fruit van je fruitboom liggen. Vlinders en vogels ruimen het voor je op.

Plant een struik, (klim)plant of boom

Plant een paar goed gekozen struiken, (klim)planten of zelfs een boom. Ze zijn een thuis voor heel wat vogels. Ze vluchten erin bij gevaar, maken er nestjes en vinden er voedsel. Bijen komen er van de nectar smullen. Koop je bomen en struiken in de winter. Plant ze vanaf het midden naar het einde van je tuin. Kleinere planten en bloemen zet je eerder vooraan. Voor hele kleine tuintjes zijn klimplanten ideaal. Je zet ze tegen je gevel, omheining of versiert er je pergola mee.


  • Kies steeds voor inheemse soorten.

  • Kies voor soorten die bessen dragen, nectar geven of fruitbomen. De dieren in je tuin zullen er dol op zijn.

  • Zorg ervoor dat de planten in je tuintje op verschillende momenten in bloei staan. Zo is er het hele jaar door eten te vinden voor de dieren.

Bloeiende bloemen zijn altijd een succes

Plant of zaai zoveel bloemen als je maar wil in borders, bakken en potten of klimplanten. Kies vooral soorten die in het wild voorkomen. In de zomer trekken ze kleurrijke vlinders aan. Voor bijen zijn bloemen levensnoodzakelijk wanneer ze uit hun winterslaap komen.

Extra tips voor meer groen in je stadstuin

  • Leg een groendak aan
  • Maak een minivijver in een teil of kuip
  • Composteer je afval
  • Leg een geveltuintje aan
  • Creëer een moestuin van 1 m²