Menu

Stadstuinen

Als je in de stad woont, is het een echte luxe om een stadstuin te hebben waar je volledig kan ontspannen. Al naar gelang de keuze van aanleg en planten, vergt dergelijke tuin ook relatief weinig onderhoud.
De mogelijkheden voor de aanleg van een stadstuin zijn legio:

  • Als je geen groene vingers hebt of weinig tijd, dan kan je opteren voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Deze tuin heeft als beplanting veel bodembedekkers en struiken en planten met weinig snoeiwerk. Onkruid kan je afremmen door boomschors tussen de planten te strooien. Denk erom dat je een niet te groot gazon neemt, want gras heeft nog best veel onderhoud nodig.

  • Een klein tuintje kan je best niet volproppen. Kies best voor mooie lange planten die goed tegen de schaduw kunnen en plaats deze zoveel mogelijk tegen de wanden.
    Een andere mogelijkheid is de aanleg van een Zen-tuin: een steen- of rotstuin. Dit kunnen bijvoorbeeld op elkaar gestapelde rotsblokken of een veld van kiezelstenen zijn. Voor het ultieme rustgevoel mag stromend water hier niet ontbreken.

  • Als je een smalle tuin hebt, is het kunst om deze breder te laten lijken. De tuin kan opgedeeld worden in verschillende gedeeltes of hoogteverschillen; of je kan een slingerend tuinpad aanleggen. Ronde plantenbakken of een rond terras geven aan een dergelijke tuin ook een breder effect.

  • Wil je genieten van bijen, vlinders en hommels in je tuin? Hiervoor is de beplanting van belang. Houd hiervoor een verhouding van één derde bestrating en twee derden beplanting aan. Als beplanting kies je voor veel bloemen met stuifmeel en bijvoorbeeld een Gelderse roos, Moerasspirea, Wilde kamperfoelie, Hondsroos of Bosrank om insecten te lokken. Kies kleurige en geurende bloemen die je behalve in borders ook in terracotta potten plant. Zo creëer je ook een Zuiderse sfeer.

Dan rest er nu alleen nog optimaal te genieten van je groen plekje in de stad!