Menu

Waarom een nestkast plaatsen

Vogels zoeken je tuin op voor veiligheid, voedsel en een plek om te broeden. En dat kan je ze geven. Een goed gekozen nestkast wordt de vaste stek voor koolmees of ringmus. Al volstaat een nestkast alleen niet om een vogelgezin gelukkig te maken.

Enkele tips bij het plaatsen van nestkasten

Het is belangrijk de aanvliegroute naar de kast vrij te houden. Er mogen geen takken of bladeren net voor de vliegopening hangen. Halfopen kasten plaats je best wel in begroeiing.

Je kan de nestkastjes het hele jaar door laten hangen in je tuin. Sommige vogels brengen er graag de winter in door. Wil je ze toch weghalen voor de winter, wacht dan tot in september, en hang ze terug vanaf begin februari. Haal het oude nestmateriaal weg en maak het nestkastje proper met heet water en een borsteltje. Gebruik geen chemische producten.

Bied het nestkastje leeg aan, maar voorzie in je tuin nestmateriaal waarmee de vogels aan de slag kunnen om zelf hun nestje te bouwen. Dat doen ze met dood hout (takjes en twijgjes) en bladafval, maar ze gebruiken ook katten- en hondenhaar, pluisjes, wol, stro, veren … Experimenteer zeker met het aanbod. Het is leuk om te zien met welke materialen de vogels door je tuin vliegen om hun nest te maken.