Doe mee aan het 1000-soortenweekend op 13 – 14 – 15 juni!
1000-soortenweekend: activiteiten in de kijker!
Even terugblikken: vogeltelling in Brialmontpark-Wolvenberg op 4 mei
FONAS – Floristisch Onderzoek Natuurpunt Antwerpen Stad – Wandeling in de Bospolder op 24 mei
Wandeling ‘Bomen lezen’ in de Wolvenberg op 25 mei
Vogeltelling De Stadsmus in Nachtegalenpark op 1 juni
Hommelzoektocht in de Wolvenberg op zondag 1 juni
Lezing ‘Kauwen in de spiegel’ op 14 september
Slechtvalken op het Koxplein
Wandeling ‘Bomen zoveel meer’ op 14 juni
Nieuws voor vrijwilligers
Etiketten kleven: helpende handen gevraagd op donderdag 22 mei
Onze volgende beheerdagen in natuurreservaat Wolvenberg
Doe mee aan het 1000-soortenweekend op 13 – 14 – 15 juni !
Hoeveel leven zit er in de riviervallei van het Groot Schijn? Dat gaan we met zijn allen uitzoeken tijdens het 1000-soortenweekend van 13 tot 15 juni. Iedereen is welkom om mee planten, dieren en andere organismen te zoeken en in kaart te brengen. Samen gaan we voor meer dan duizend soorten!
Meer info, inschrijven (noodzakelijk voor een aantal activiteiten) of meewerken?
https://schijnvallei.be/nieuws/save-the-date-1000-soortenweekend-schijnvallei
1000-soortenweekend: activiteiten in de kijker!
Verschillende werkgroepen van Natuurpunt Antwerpen Stad organiseren tijdens het 1000-soortenweekend ook inventarisaties en wandelingen.
We zetten ze graag in de kijker!
FONAS – Floristisch onderzoek:
Joris De Rycke monitort 3 gebieden:
Schijnbeemden: op vrijdag 13 juni om 9.30 uur – De Pont en Park Schildehof (afspraak aan de Oranjerie) De Pont 45, 2970 Schilde.
https://www.schilde.be/park-schildehof
Voorkempen: op zaterdag 14 juni om 9.30 uur – Vorse Beemden richting Kleine Medelaar (afspraak aan schuilhut Vorse Beemden).
https://www.natuurpunt.be/natuurgebieden/vorse-beemden
Antwerpen Stad – Park Spoor Oost: op zaterdag 14 juni om 14.00 uur – afspraak aan de gele kranen, ter hoogte van de Buurtspoorweglei.
OPGELET!!
Op spoor Oost kunnen we nu weinig doen want het is Sinksenfoor. In de plaats steken we de ring over richting Rivierenhof.
Joris zal op de originele afspraakplaats zijn om 14u. Maar je kan ook een kwartier later komen om 14:15 aan het Rivierenhof ter hoogte van het ringfietspad.
Geïnteresseerd om mee te gaan met FONAS? Neem vooraf contact op met: derycke.joris@gmail.com
Vogelwerkgroep De Stadsmus:
Gegidste vogelwandeling in het Rivierenhof op zondag 15 juni van 9.00 uur tot 10.30 uur.
In het Provinciaal Groendomein Rivierenhof kan je genieten van heel wat leven in de natuur waaronder vogels. Water is een essentieel element in het park en lokt bijvoorbeeld heel wat watervogels. Maar de bomen en struikgewassen herbergen ook heel wat leuke soorten. Laat je verrassen en ontdek mee welke vogels er te vinden zijn in het oudste provinciaal domein van het land tijdens het 1000-soorten weekend.
Inschrijven via website: https://www.natuurpunt.be/agenda/vogelwandeling-in-het-rivierenhof-deurne-23120
Afspraakplaats: kasteel Rivierenhof – kant vijver.
Vergeet jullie verrekijker niet.
Even terugblikken: vogeltelling in Brialmontpark-Wolvenberg op 4 mei
Tijdens de vogeltelling van onze vogelwerkgroep De Stadsmus op zondag 4 mei in het Brialmontpark en de Wolvenberg werden er 4 oeverlopers in de Wolvenberg gespot!
Dit is de derde waarneming ooit van deze soort in de Wolvenberg! Vorig jaar in mei zagen de vogeltellers van onze vogelwerkgroep De Stadsmus ook 1 oeverloper.
Dat was geleden van april 2009 dat de allereerste waarneming van deze soort werd ingegeven.
© Chantal Van Gool
FONAS – Floristisch Onderzoek Natuurpunt Antwerpen Stad – Wandeling in de Bospolder op 24 mei
Op 24 mei trekken we naar de Bospolder in Ekeren!
Joris De Rycke monitort de groengebieden samen met geïnteresseerde vrijwilligers en leden. Iedereen die zich wil vervolmaken in plantenkennis, is hartelijk welkom!
Alle gegevens die FONAS verzamelt, worden per jaar en per gebied op volgende website geplaatst: www.waarnemingen.be
Geïnteresseerd om mee te gaan? Neem vooraf contact op met: derycke.joris@gmail.com
Afspraak om 14.00 uur aan de parking duikersclub, Ekersedijk.
© Natuurpunt Antwerpen Stad
Wandeling ‘Bomen lezen’ in de Wolvenberg op 25 mei
Tijdens deze begeleide wandeling nemen we de tijd om samen op zoek te gaan naar verborgen signalen van bomen. De gids gaat in op een paar gemakkelijke technieken om de vitaliteit en de staat van bomen te leren herkennen en om in te schatten of een boom een gevaar vormt voor zijn omgeving. We kijken samen naar hoe bomen eigenlijk groeien, hoe ze zich verdedigen tegen beschadigingen of aantastingen. Welke invloed zwammen op bomen kunnen hebben en waarom houtrot soms helemaal niet erg is.
De wandeling start om 10.00 uur aan de container ingang Wolvenberg – hoek Singel/Posthoflei.
Inschrijven verplicht via:
https://www.natuurpunt.be/agenda/wandeling-bomen-lezen-22636?date=25/05/2025
Vogeltelling De Stadsmus in Nachtegalenpark op 1 juni
Start je zondag als een heerlijke dag en kom mee vogels inventariseren. Je hoort en ziet de natuur ontwaken terwijl je de vogels telt. Een nuttige activiteit die mee helpt om bescherming te bieden aan het vogelbestand in onze stad.
Dit doen we elke eerste zondag van de maand binnen ons werkingsgebied. Op die manier trachten we het vogelbestand in kaart te brengen en worden er statistieken bijgehouden. Zo zien we ook hoe goed of minder goed het gaat met een vogelsoort.
Zondag 1 juni 2025 gaan we vogels inventariseren in het mooie Nachtegalenpark.
Afspraakplaats om 8.30 uur aan de ingang Beukenlaan 12-14 t.o.v. ingang van park Den Brandt.
Zin om mee te doen? Ook beginnende vogelspotters zijn welkom!
Meer info/inschrijven: vogelwerkgroep@natuurpuntantwerpenstad.be
Hommelzoektocht in de Wolvenberg op zondag 1 juni
We gaan tijdens de ‘Week van de Bij’ samen op zoek naar hommels. Je maakt op deze gratis wandeling kennis met onze pluizigste wilde bijen en leert heel wat over hun levenswijze en relatie met bepaalde planten. Dat het belangrijke bestuivende insecten zijn wist je waarschijnlijk al, maar had je al van de lang-tongen en kort-tongen gehoord?
Ook leren we je hoe je de verschillende soorten hommels kan herkennen: de steenhommel, akkerhommel of boomhommel zullen geen mysterie meer voor je zijn… en wie weet krijgen we zelfs zeldzame soorten te zien!
Gelieve in te schrijven via: https://www.natuurpunt.be/agenda/hommelzoektocht-in-de-wolvenberg-20888
Gaat door van 14.00 uur tot 16.30 uur. Afspraakplaats: ingang Brialmontpark/Wolvenberg – Binnensingel – hoek Grote Steenweg/Singel tegenover het Crelan-gebouw.
Organisatie: Aculea en Natuurpunt Antwerpen Stad
Contact: Marc Andries Naseducatie@telenet.be
Lezing ‘Kauwen in de spiegel’ op 14 september
Op zondag 14 september 2025 nodigt vogelwerkgroep De Stadsmus de schrijver Achilles Cools uit voor een boeiende lezing ‘Kauwen in de spiegel’. Beeldend kunstenaar en schrijver Achilles Cools is bekend met zijn kauwen en zijn onderzoek ernaar. Al jaren brengt hij kunst en kauw tot een geheel. Maar hij is ook een rasverteller en publiceerde enkele boeken over deze kraaiachtige vogels die de mens een spiegel voorhouden.
Kom meer te weten over de kauw én Achilles Cools tijdens deze unieke lezing!
Inkom: 8 €, inclusief 1 drankje.
Locatie: ’t Oud Kapelleke, Ferdinand Coosemansstraat 127, 2600 Berchem
Deuren open: 14.00 uur. Start lezing: 14u30. Einde voorzien om 16.30 uur.
Pauze voorzien van 15 minuten, gevolgd door een vragenronde.
Gelieve in te schrijven via: https://www.natuurpunt.be/agenda/lezing-over-kauwen-23088
© Achilles Cools
Slechtvalken op het Koxplein
Op het Koxplein in Borgerhout deed zich een heus mirakel voor op 2 mei 2025.
Rond het middaguur kroop met veel moeite een eerste kuiken uit het ei bij de slechtvalken. Diezelfde dag brak nog een tweede kuiken uit het ei.
Met een verschil van 30 uur tussen het eerste en laatste kuiken, zaten daar 4 kleine wonderen bij moeder slechtvalk.
Waarom is dit een wonder, vraag je je af?
Dat begon met een nest slechtvalken van 2 jaar geleden op datzelfde Koxplein. In dat nest werd een mannetje slechtvalk geboren dat later geen aanstalten maakte om uit te vliegen en zelf een territorium te zoeken. Hij bleef ‘gezellig’ bij zijn ouders. Sterker nog, hij zorgde het jaar erna mee voor zijn halfbroertje en halfzusjes uit het nieuwe nest van zijn ouders. Hij kreeg gemakshalve de naam Junior en werd uitgebreid opgevolgd en gedocumenteerd.
Tegen de winter van 2024 verjaagde Junior zijn eigen vader uit de nestkast, moeder liet betijen.
In het voorjaar 2025 zagen verschillende bewoners uit de wijk 2060 dat vader slechtvalk zich daar verschanste en zagen ze hem ook paren met moeder slechtvalk. Echter waren er ook beelden dat Junior paarde met zijn moeder. Wat een wending! Hoe ging dit aflopen?
Moeder legde het eerste ei op 21 maart om 02.00 uur, het 4de en laatste ei op 28 maart. Het probleem hierbij was dat moeder zelf moest gaan jagen voor haar eten. Daardoor lagen de eieren soms een paar uur bloot en Junior begreep niet wat hij moest doen. Junior was ook nog steeds niet bereid om prooien te delen met zijn moeder, hij nam ze zelfs van haar af. Vader werd nog steeds verjaagd, dus kon ook niet helpen met broeden. Het was zelfs zo erg dat vader het eten afbedelde van moeder slechtvalk als zij hem een bezoekje bracht. Dat zag er dus helemaal niet zo rooskleurig uit. Moeder slechtvalk kreeg de grootste verantwoordelijkheid voor enig kans op slagen van dit broedsel.
Op 1 mei zag Maarten Mortier, de man die de slechtvalken opvolgt, op de beelden dat Junior gekwetst was aan het oog. Dat was de laatste keer dat hij in de nestkast gezien werd. Vader slechtvalk
liet deze kans niet onbenut en keerde weer terug. De dag erna kroop dan het eerste mirakel uit het ei. De geboorte van de 4 slechtvalken werd dan ook gevierd met een spontane babyborrel én suikerbonen: op het wel en wee van de 4 musketiers!
Sindsdien neemt vader slechtvalk zijn rol weer op, zorgt hij mee voor voedsel en houdt hij de jonge kuikens op tijd en stond warm.
We hopen vurig op een mooi vervolg!
Volg de avonturen van de slechtvalken mee via
www.radioslechtvalk.be https://www.facebook.com/destadsmus of slechtvalken Antwerpen op Facebook.
© Maarten Mortier
Nieuws van VMPA vzw – Vereniging voor Milieueducatie Provincie Antwerpen
Wandeling ‘Bomen zoveel meer’ op 14 juni
Op 14 juni kan je wandelen met een VMPA-gids in het Steytelinckpark te Wilrijk.
Oorspronkelijk was het park de kasteeltuin van het kasteel Steytelinck. In 1928 kocht de gemeente Wilrijk het domein aan. In 1929 werd de prachtige tuin opengesteld voor het publiek. In 1967 werd het kasteel aangekocht en gerestaureerd. Het is ongeveer 7 hectare groot.
Iedereen heeft bomen in zijn buurt: tuin, straat, park. We vinden ze zo gewoon dat we er niet meer bij stilstaan. Maar bomen verdienen meer aandacht, ze helpen ons op allerlei manieren. Ze beschermen ons tegen wind en regen, ze dempen geluid, houden fel licht tegen en zorgen voor verkoeling. Bomen langs straten filteren gasdeeltjes en fijn stof. Ze halen CO2 uit de lucht en zorgen voor zuurstof en voeding. Denk maar aan al dat lekkere fruit en heerlijke noten in de herfst. Ze bieden onderdak en voedsel aan talloze planten, dieren en paddenstoelen. Dit en nog meer doen bomen gratis… En ze zijn nog mooi om naar te kijken ook! Kijk maar eens naar de prachtige gallen.
En kijken, dat gaan we doen in park Steytelinck, een park dat begin 19e eeuw werd aangeplant als Engels landschapspark met kronkelende bosranden, een vijver, boomgroepen en monumentale alleenstaande bomen. Meer dan 20 boomsoorten groeien er, niet alleen van bij ons, maar ook uit Noord-Amerika en Azië… en ze hebben allemaal hun eigen verhaal te vertellen.
En als er gidsen zijn die dat kunnen overbrengen, zijn het wel VMPA-gidsen Gerda en Linda. Dus zeker aan te raden!
Bijeenkomst om 14.00 uur aan Kerk Sint-Bavo, Sint-Bavostraat 18, 2610 Wilrijk.
Je moet je niet aanmelden. Gewoon naar de bijeenkomstplaats komen. De wandeling is gratis.
Foto hieronder: gallen van Lindenhoorntjesmijt.
Etiketten kleven: helpende handen gevraagd op donderdag 22 mei
Ons driemaandelijks ledenblad ‘Natuur.stad’ rolt binnenkort opnieuw van de drukpersen!
We moeten dus ook weer de adresetiketten van onze leden en abonnees kleven om dit nummer verzendklaar te maken. Hiervoor zoeken we helpers! Vele handen maken het werk licht.
We starten om 18.30 uur. Iedereen welkom!
Locatie: ’t Oud Kapelleke, Ferdinand Coosemansstraat 127 te 2600 Berchem.
Kom je een handje toesteken? Laat dit dan bij voorkeur weten aan: johan.wyckmans@natuurpuntantwerpenstad.be
© Johan Wyckmans
Onze volgende beheerdagen in natuurreservaat Wolvenberg
Elke week beheert een team enthousiaste vrijwilligers dit mooi stukje natuur in de stad, zodat een variëteit aan planten en dieren er standhoudt en een kans krijgt om er te leven.
Wil jij meehelpen? Dat kan! Ervaring is niet vereist (maar uiteraard wel een plus) en je hoeft je niet vooraf aan te melden.
Kom gewoon af!
Hieronder vind je de volgende beheerdagen (van 9.30 uur tot 12.00 uur).
zondag 25 mei
zondag 1 juni
zondag 8 juni
zondag 15 juni
zondag 22 juni
zondag 29 juni
zondag 6 juli
zondag 13 juli
zondag 20 juli
zondag 27 juli
zondag 3 augustus
zondag 10 augustus
zondag 17 augustus
zondag 24 augustus
zondag 31 augustus
Plaats afspraak: container hoek Posthofbrug en Singel.
© Beheerteam NAS
NAS-shop aanbieding van de maand
We gaan er tijdens de zomermaanden even tussenuit met onze NAS-shop aanbieding van de maand.
Vanaf september kan je hier onze nieuwe aanbiedingen terugvinden!
De natuurpunt winkel blijft wel open 24/7!