Expeditie Natuurpunt: De Blootgatters

Ook in Vlaanderen kan je indrukwekkende natuur beleven. Dat wil Natuurpunt aantonen met “Expeditie Natuurpunt”. Op 25 en 26 juni 2016 trekken 200 avonturiers 2 dagen lang door en langs Vlaamse natuurgebieden per kano, met de fiets of te voet. De deelnemers zamelen tegelijk geld in voor een zelfgekozen natuurproject.

Onze buurafdeling binnen de Regionale Schijnvallei heeft zich ingeschreven voor deze tocht om de aankoop van waardevolle natuur in Zoersel, gelegen aan het oude terrein van de Blootgatters, te financieren. Zij vroegen ons om onze leden warm te maken voor hun steun.

Zo rond 1930 vestigde de naturistenvereniging De Spar uit de grote stad zich in De Kluis in het landelijke Zoersel om naakt in harmonie met de natuur te leven. De boeren uit de omgeving spraken spottend van de ‘Blootgatters’, maar lieten zich wel eens betrappen op al te grote nieuwsgierigheid.

De belangstelling daalde met de jaren, en daarom schonk De Spar zijn mooie gebied van 5ha in 1992 aan Natuurreservaten, en zo zag De Kluis-Blommerschot het licht. Intussen is dit reservaat door opeenvolgende aankopen, door het ANB en onszelf, gegroeid tot 50ha waardevolle natuur. Het maakt samen met Het Zalfens Gebroekt deel uit van het project De Vallei van de Delfte Beek. https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/de-kluis-blommerschot-vallei-van-de-delfte-beek

Om dit project te financieren hebben we dringend bijkomende middelen nodig, zodat we nog broodnodige aankopen kunnen doen. Daarom schreven we ons in voor de Expeditie 2018 van Natuurpunt. Ter ere van de weldoeners van De Spar lag “De Blootgatters” als naam voor de hand.

Je vindt ons project op https://expeditie.natuurpunt.be/project/9599. Het zou heel fijn zijn mocht je dit willen steunen. Storten kan via de site of op de rekening BE80 7512 0545 9477 met de melding “BLOOTGATTERS”. Alvast heel erg bedankt!

De Blootgatters – Natuurpunt Voorkempen