Uitstap Vogelwerkgroep De Stadsmus

Locatie
halte Flixbus

Categorieën

Datum/Tijd
Date(s) - mrt15
08:00 - 17:15


Dit is een daguitstap naar de Doode Bemde en Meerdaalwoud
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de Doode Bemde geen doods natuurgebied. ‘Doode beemden’ betekent zoveel als onbruikbare graslanden. Het gebied mag dan voor de landbouw te vochtig en van weinig nut geweest zijn, landschappelijk en qua natuurwaarden is het rijk en uniek gebleven.
Water speelde altijd al een belangrijke rol in de Doode Bemde, want overstromingen horen bij de natuurlijke processen van rivieren zoals de Dijle. Sinds 1989 zorgt de overheid ervoor dat de Dijle vrij kan meanderen. Zo blijven de voeten van de Leuvenaars droog bij hevige regenval.
Als wandelaar deel je het gebied met vele en vaak ook zeldzame soorten planten en dieren. Voor die soorten is de Doode Bemde een levensbelangrijk broed- en leefgebied. Spits je oren en je ontmoet vast en zeker enkele bijzondere soorten.
Op het einde van de negentiende eeuw was de Bever uitgestorven in ons land, maar sinds 2000 duikt hij weer op in de Doode Bemde. Bevers zijn echte landschapsarchitecten en brengen veel structuur in hun leefgebied. Doordat ze extra woongelegenheid creëren voor andere soorten, verhogen ze de biodiversiteit. In de winter kan je langs het wandelpad aan de Dijle hun sporen zien. Let op de knaagsporen aan de bomen of de diep uitgesleten glijbanen.
Er is een vogelkijkhut aan de Langerodevijver en aan de Kliniekvijvers om het waterwild ongestoord te observeren. Op de vijvers komen grote zilverreigers overwinteren. Ook de IJsvogel is een opmerkelijke gast in het natuurgebied. Als je geluk hebt, kan je er een zien aan de oevers van de Dijle, speurend naar vis. Wie weet zie je wel een Torenvalk voorbijvliegen. Ze hangen vaak biddend boven de weiden op zoek naar muizen.

Inschrijven verplicht: vogelwerkgroep@natuurpuntantwerpenstad.be

Ook als leek, aspirant, niet-kenner of natuurgenieter ben je welkom bij de vogelwerkgroep en hun originele uitstapjes, we zitten op Facebook en hebben een beginnend Instagram hashtagje, en de lijst met vogels vind je op waarnemingen.nl en waarnemingen.be onder Vogelwerkgroep De Stadsmus.

We rijden kostendelend met de auto. Graag melden of je wil meerijden en/of je passagiers kunt meenemen.

De Grauwe wilg