Lezing over ‘Wilde bijen’

Locatie
't Oud Kapelleke

Categorieën

Datum/Tijd
Date(s) - jun1
20:00 - 22:00


Wilde bijen zijn, in vergelijking met honingbijen, bij velen onbekend. Daardoor krijgen ze niet de waardering die ze verdienen.

In tegenstelling tot de honingbij leeft de wilde bij op haar eentje. Elk vrouwtje heeft een eigen nestholte waarin ze tijdens het voorjaar voor nageslacht zorgt. Van de ruim 350 soorten die in ons land voorkomen, nestelt een groot deel in een zelf gegraven gangetje in de grond. Andere soorten leven bovengronds en maken graag gebruik van de nestgelegenheid onder de vorm van holle bamboestengels en geperforeerde stammetjes die we hen in onze bijenhotels aanbieden. Heel leuk, zeker ook voor kinderen, om te observeren hoe deze charmante beestjes onophoudelijk stuifmeel en nestmateriaal aandragen voor hun nageslacht. Ze laten zich niet storen, ook niet als je er met je neus bovenop zit. En….bang voor een prik hoef je niet te zijn want steken doen ze niet.

Wat er zich in de duisternis van die hotelletjes afspeelt, wordt getoond in de PowerPointpresentatie. Je zal ook zicht krijgen op de diverse soorten bijtjes die je mag verwachten. Op boeiend videomateriaal kan je ervaren hoe de bijen zich dag in dag uit uitsloven voor hun nageslacht. Fascinerend ook om te zien hoe sommige soorten met hand en tand hun territorium verdedigen. Predatoren en krakers zijn nooit ver weg. Onder hen spreekt de hoornaar het meest tot de verbeelding. Enkele beklijvende video’s laten zien dat dit meer dan terecht is. Minder opvallend maar even destructief zijn andere belagers zoals sluipwespen, bijenwolven, krabspinnen en zelfs het onooglijke fruitvliegje.

Kortom, je wordt ondergedompeld in de intrigerende  wereld van deze aaibare diertjes. Vergeten we daarbij niet dat wilde bijen door hun lichaamsbouw en levenswijze veel efficiëntere bestuivers zijn dan hun rechtstreekse voedselconcurrenten, de sterk dominante honingbijen. Van alle bijen is de wilde bij de absolute topbestuiver.

Een presentatie over wilde bijen is niet volledig zonder iets te zeggen over bijenhotelletjes.  Aan de hand van eigen videomateriaal laten we zien hoe succesvol die kunnen zijn. We geven tips om een zo optimaal mogelijk hotel aan te bieden. Je zal bezoekers van divers pluimage mogen verwachten. De kleine soorten bezetten de nauwe boorgaten terwijl de grotere metselbijen de ruimere gangetjes in bezit nemen. Deze laatsten, dieprood en gitzwart gekleurd, zien eruit als miniatuurhommeltjes en vliegen al vanaf begin maart. De andere soorten zijn minder opvallend maar even interessant. De genoegdoening die je ervaart als de eerste gasten zich aanbieden, is geweldig.

Geen saaie theoretische beschouwingen maar wel veel opnamemateriaal dat je meevoert naar de wonderlijke wereld van de wilde bij. Want zij en niet de honingbij zijn de herauten van onze biodiversiteit.

Kom daarom kijken en luisteren op 1 juni tussen 20u00 en 22u00 in het buurtcentrum  ‘t Oud Kapelleke, Ferdinand Coosemansstraat 127, 2600 Berchem. Uw gastsprekers zijn Jos Daniëls en Freddy Hordies, al vele jaren door wilde bijen gefascineerd.

Interesse? schrijf vlug in via NASeducatie@telenet.be

Deelnameprijs: 5€