header
PLANTENMARKT • • • BESTELLEN • • • AANBOD • • • VORIGE EDITIES • • • CONTACT


Inheemse Plantenmarkt:
Terug van weggeweest: stockverkoop op zondag 1 mei 2022! Plein Kloosterstraat-Goede Hoopstraat van 10 uur tot 15 uur.
Update 01.04.2022


Beste plantenliefhebber,
Welkom bij onze 8ste editie van de inheemse plantenmarkt!

Onze online verkoop met levering aan huis die liep van 1 maart t.e.m. 31 maart 2022 hebben we intussen weer succesvol afgesloten!

Deed je reeds een bestelling? Kijk dan nog even op onze pagina bestellen voor meer info over je levering.

Vond je jouw plant niet meer in ons online aanbod of…….ben je gewoon vergeten te bestellen?

No panic!

Op zondag 1 mei 2022 houden we van 10 uur tot 15 uur, na twee jaar afwezigheid door corona, opnieuw een (fysieke) stockverkoop op onze vaste marktplaats aan het plein Kloosterstraat-Goedehoopstraat! Je kan er bijna nog ons volledig gamma inheemse planten weer keuren en kopen! Wees wel op tijd, want het beschikbaar aantal planten ligt wat lager dan vroeger aangezien het om een stockverkoop gaat.

We weten dat jullie steeds zeer veel interesse hebben in ons biologisch, ecologisch opgekweekt plantgoed, dat bovendien ook nog eens een boost geeft aan de biodiversiteit in jouw voorgevel of (stads-)tuin! Maar op is dus op!

Onze natuur-strategie
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat inheemse planten door hun duizenden jaren lange evolutie veel meer ecologische relaties hebben opgebouwd met lokale organismen dan exotische planten. Een Brits onderzoek illustreerde dat mooi door het aantal plantenetende insecten dat op de inheemse Zomereik leeft, te vergelijken met het aantal dat afhankelijk is van de exotische Steeneik. Op de zomereik telde men 284 soorten, terwijl de Steeneik er slechts 2 huisvestte! Zo zijn er talrijke studies uitgevoerd, die ons telkens hetzelfde vertellen. Ons pleidooi voor inheemse planten –ook in de stad- is dus een zuiver ecologisch pleidooi!

En de klimaatverandering?
Een studie aan de Afdeling Bos, Natuur en Landschap van de KU Leuven, nam eind 2019 het klimaatprobleem voor inheemse plantensoorten onder de loep en daaruit blijkt dat het voor 3% van de 881 onderzochte inheemse soorten op termijn (tegen 2100) te warm zal worden in Vlaanderen en voor een vierde zal het leefgebied in Vlaanderen verkleinen maar dat is zeker nog geen reden om nu al massaal over te schakelen naar planten die gedijen in (sub)tropische klimaatzones. In tegendeel, driekwart van de inheemse planten voelt zich ook dan nog kiplekker hier en bij de andere soorten zijn er ongetwijfeld nog die zich zullen aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Bovendien ontbreekt momenteel de kennis om oordeelkundig 'preventief' soorten te selecteren en zou vooral naar soorten uit aangrenzende klimaatgordels moeten gekeken worden.
Rewilding, ook van jouw tuin, kan onze inheemse natuur dus klimaatrobuuster maken en dat is dan weer positief voor de biodiversiteit!

Aan jou om er vandaag mee te starten!

Heb je hierover nog vragen hebben, mail ons dan gerust even!
plantenmarkt@natuurpuntantwerpenstad.be

Johan Wyckmans
Bestuurder Natuurpunt Antwerpen Stad
Eindverantwoordelijke 8ste editie inheemse plantenmarkt


Ontdek hier ons volledig plantenmarktgamma* van 57 biologisch gekweekte, inheemse planten voor een maximaal ecologische tuin!
(*) Niet alle planten zijn nog verkrijgbaar op 1 mei 2022
Stockverkoop op zondag 1 mei 2022 van 10 tot 15 uur, Plein Kloosterstraat-Goedehoopstraat, 2000 Antwerpen
Ook in 2022! Alle planten zijn individueel gelabeld!