header
PLANTENMARKT • • • BESTELLEN • • • AANBOD • • • VORIGE EDITIES • • • CONTACT


Jubileum! 5 jaar inheemse plantenmarkt!

Reeds 5 jaar is onze inheemse plantenmarkt een jaarlijkse vaste waarde! Dankzij jullie massale interesse in onze vorige edities werden in totaal reeds meer dan 10 000 inheemse planten in tuinen, geveltuinen en op terrassen van onze stad en omgeving aangeplant!

Jullie bewijzen daarmee dat de belangstelling voor natuur in onze stad nog steeds goed zit! En terecht! Want inheemse planten bevorderen de biodiversiteit!

Een nieuwe recente studie bevestigt dat 40 procent van alle insectensoorten de volgende decennia zal verdwijnen als gevolg van habitatverlies. De nuttige ecosysteemdiensten die ze de mens leveren zullen daarbij verloren gaan. We kunnen dus nog niet op onze lauweren rusten!

Met onze jubileumeditie willen we vooral een tandje bijsteken voor de natuur. Daarom geven we dit jaar, uitzonderlijk, 10 + 5% jubileumkorting bij jullie voorafbestellingen van 1 tot 22 april 2019! Laten we van deze 5de editie vooral een feest maken voor de natuur en de biodiversiteit!

Onze natuur-strategie

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat inheemse planten door hun duizenden jaren lange evolutie veel meer ecologische relaties hebben opgebouwd met lokale organismen dan exotische planten. Een Brits onderzoek illustreerde dat mooi door het aantal plantenetende insecten dat op de inheemse Zomereik leeft, te vergelijken met het aantal dat afhankelijk is van de exotische Steeneik. Op de zomereik telde men 284 soorten, terwijl de Steeneik er slechts 2 huisvestte! Zo zijn er talrijke studies uitgevoerd, die ons telkens hetzelfde vertellen. Ons pleidooi voor inheemse planten –ook in de stad- is dus vooral een ecologisch pleidooi!

Van inheems naar autochtoon

Sinds 2017 gaan we met onze plantenmarkt nog een stapje verder want niet alle heil valt immers te verwachten van het criterium ‘inheems’ alleen. Soorten kunnen dan wel inheems zijn (dus van nature in onze streek voorkomen) maar het plantmateriaal dan je van zo’n soort in de winkel koopt kan afkomstig zijn van een andere streek in de wereld (bijvoorbeeld een Vlier die men in de Kaukasus is gaan halen). Deze planten zijn dan evengoed niet aangepast aan onze lokale omstandigheden.

Om dat te begrijpen moeten we even terug gaan in de tijd:
Na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden, hebben planten er eeuwen over gedaan om zich in Vlaanderen te vestigen. Gedurende deze periode hadden ze ruim de tijd om zich aan te passen aan de lokale bodem- en klimaatcondities. Deze aanpassingen werden telkens doorgegeven aan de nakomelingen en dat vormt meteen ook de grootste kracht van deze planten! Vaak zijn ze beter bestand tegen uitzonderlijke vorstperiodes en ziektes dan niet-autochtone planten.

Deze aanpassingen zitten ingebouwd in het genetisch materiaal van de planten waardoor deze in staat zijn om zich aan te passen aan de veranderende groeiomstandigheden, al gebeuren deze aanpassingen niet zo snel. Nu zou je kunnen denken dat de aanwezigheid van niet autochtone planten dan toch positief is, want zij zijn toch aangepast aan andere omstandigheden?! Zorgt de bestuiving van een autochtone plant door een niet-autochtone dan niet gewoon voor een combinatie van alle eigenschappen? Jammer genoeg niet. Er bestaat gevaar op ‘genetische vervuiling’ als autochtone planten kruisen met niet-autochtone. Het kan dan gebeuren dat de nakomelingen de aanpassingen aan onze lokale omstandigheden weer kwijt geraken. Hoe meer autochtone planten er dus zijn, hoe meer kans dat zij onderling kruisen en hoe meer kans er dus is op het behoud van deze aanpassingen!

Unieke plantenmarkt

Er bestaan ondertussen enkele inheemse plantenmarkten in Vlaanderen maar een plantenmarkt waarop ook autochtoon plantgoed wordt verkocht is nog steeds uniek voor Antwerpen stad! Wij bieden onze klimplanten, struiken en bomen dan ook aan met het label ‘Plant van Hier’. Voorlopig het enige label in Vlaanderen dat autochtone herkomst garandeert.

Wij laten de inheemse en autochtone planten met jullie steun dan ook graag los in onze mooie stad en omstreken en bazuinen het uit: Wilder is beter!

Johan Wyckmans
Bestuurder Natuurpunt Antwerpen Stad
Eindverantwoordelijke 5de editie inheemse plantenmarkt


Openingsuren plantenmarkt:
van 10 tot 17 uur. Ontdek hier ons volledig plantenmarktgamma van 68 biologisch gekweekte, inheemse planten voor een maximaal ecologische tuin!
Met klimplanten, struiken en bomen van autochtone herkomst! Voor meer biodiversiteit!
Gratis plantenadvies tijdens marktdag! Onze vrijwilligers verwijzen je graag door naar één van onze adviseurs.
Meer dan 2000 planten in voorraad op marktdag!
Ook in 2019! Alle planten zijn individueel gelabeld!
Gebruik onze afhaalzone! op de hoek Goedehoopstraat – Riemstraat! Om je planten snel te laden op je fiets, in je bakfiets of je (benen)wagen
Kom gezond genieten in onze biobar!
Onze markt is makkelijk bereikbaar te voet, met je (bak)fiets of het openbaar vervoer via halte Scheldestraat of halte Tropisch Instituut. Gebruik de routeplanner van De Lijn om tot bij ons te geraken! https://www.delijn.be/nl/routeplanner