header
PLANTENMARKT • • • KOOPLIJST • • • AANBOD • • • VORIGE EDITIES • • • CONTACT


Inheemse Plantenmarkt:
Plein Kloosterstraat-Goede Hoopstraat van 10 u tot 16 u.Beste plantenliefhebber,

Welkom bij onze 9de editie van de inheemse plantenmarkt!

Op zondag 16 april 2023 houden we van 10 uur tot 16 uur, traditiegetrouw, opnieuw een (fysieke) stockverkoop op onze vaste marktplaats aan het plein Kloosterstraat-Goedehoopstraat! Je kan er weer een ruim gamma van 56 inheemse planten keuren en kopen!

9 edities, dat zijn intussen meer dan 22.500 inheemse planten die in tuinen, geveltuinen en op terrassen van onze stad en omgeving zijn aangeplant!
En 9 edities wil ook zeggen dat we volgend jaar 10 jaar bestaan en dat gaan we niet ongemerkt voorbij laten gaan. We plannen een echte webshop en een groter bereik in de provincie Antwerpen!

Om die reden is het dit jaar een beetje een overgangsjaar en kan je uitzonderlijk niet (vooraf) online bestellen. Je bent des te meer welkom tijdens onze marktdag maar wees wel op tijd, want we weten dat jullie steeds zeer veel interesse hebben in onze voorraad van 1700 stuks biologisch, ecologisch opgekweekt plantgoed, dat bovendien ook nog eens een boost geeft aan de biodiversiteit in jouw voorgevel of (stads-)tuin!

Onze natuur-strategie
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat inheemse planten door hun duizenden jaren lange evolutie veel meer ecologische relaties hebben opgebouwd met lokale organismen dan exotische planten. Een Brits onderzoek illustreerde dat mooi door het aantal plantenetende insecten dat op de inheemse Zomereik leeft, te vergelijken met het aantal dat afhankelijk is van de exotische Steeneik. Op de zomereik telde men 284 soorten, terwijl de Steeneik er slechts 2 huisvestte! Zo zijn er talrijke studies uitgevoerd, die ons telkens hetzelfde vertellen. Ons pleidooi voor inheemse planten –ook in de stad- is dus een zuiver ecologisch pleidooi!

En de klimaatverandering?
Een studie aan de Afdeling Bos, Natuur en Landschap van de KU Leuven, nam eind 2019 het klimaatprobleem voor inheemse plantensoorten onder de loep en daaruit blijkt dat het voor 3% van de 881 onderzochte inheemse soorten op termijn (tegen 2100) te warm zal worden in Vlaanderen en voor een vierde zal het leefgebied in Vlaanderen verkleinen maar dat is zeker nog geen reden om nu al massaal over te schakelen naar planten die gedijen in (sub)tropische klimaatzones. Integendeel, driekwart van de inheemse planten voelt zich ook dan nog kiplekker hier en bij de andere soorten zijn er ongetwijfeld nog die zich zullen aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Bovendien ontbreekt momenteel de kennis om oordeelkundig 'preventief' soorten te selecteren en zou vooral naar soorten uit aangrenzende klimaatgordels moeten gekeken worden.
Rewilding, ook van jouw tuin, kan onze inheemse natuur dus klimaatrobuuster maken en dat is dan weer positief voor de biodiversiteit!

Aan jou om er vandaag mee te starten!

Heb je hierover nog vragen hebben, mail mij dan gerust even!
johan.wyckmans@natuurpuntantwerpenstad.be

Johan Wyckmans
Bestuurder Natuurpunt Antwerpen Stad
Eindverantwoordelijke 9de editie inheemse plantenmarkt


Stockverkoop op zondag 16 april 2023 van 10 tot 16 uur, Plein Kloosterstraat-Goedehoopstraat, 2000 Antwerpen
Openingsuren plantenmarkt 10 tot 16 uur
Ontdek hier ons volledig plantenmarktgamma van 56 biologisch gekweekte, inheemse planten voor een maximaal ecologische tuin!
Met klimplanten van autochtone herkomst! Voor meer biodiversiteit!
Ruim 1700 planten in voorraad op de marktdag!
Ook in 2023! Alle planten zijn individueel gelabeld!
Onze markt is makkelijk bereikbaar te voet, met je (bak)fiets of het openbaar vervoer. Gebruik de routeplanner van De Lijn om tot bij ons te geraken. https://www.delijn.be/nl/routeplanner