Menu

Hoe maak je een bijenhotel?

Houtblokken

Gedroogd gekliefd hardhout, van minstens 15 cm lang, zoals Eik, Robinia, Kastanje, Es, Beuk, Meidoorn. Naaldhout bevat veel hars en is minder aangewezen, tenzij het echt kurkdroog is. Gebruik zeker geen nat en/of zacht hout zoals Wilg of Populier. De boorgangen zijn dan rafelig en kunnen de vleugels van de bijen beschadigen. Gekliefd of overlangs hout vertonen minder krimpscheuren en zijn dus beter dan hele boomschijven. Langs de scheurtjes kunnen schimmels en parasieten binnendringen.

Werkwijze

Boor gaatjes van diverse diktes, zo diep als je boortje het toelaat. Boor mooi horizontaal of iets naar omhoog zodat er geen regen in kan komen. Nadat je de gaatjes hebt geboord, stapel je de houtblokken in een bak of maak je er een hele muur van zoals bij een stapel brandhout. Eventueel kan je de ‘gaten’ tussen de houtblokken zelf nog opvullen met holle stengels of leem indien je de houtblokken wil vastleggen. Door het ‘werken’ van het hout kan de leem in de loop van de tijd wel verbrokkelen.

Let op

  • Boor de gaatjes niet té dicht naast elkaar want anders gaat het hout splijten en zullen er geen insecten in dat gaatje komen.
  • Boor het boorgat netjes uit en trek de boor er enkele keren uit zodat de houtschilfers eruit komen.
  • Boor mooi recht en duw niet te hard. De dunne boortjes breken snel.

Ander materiaal

Liggen er mergelblokken in jouw buurt? Die zijn ook ideaal om boorgaatjes in te maken! Je kan ook gaatjes boren in volle baksteen of terracotta dakpannen.