header
PLANTENMARKT • • • BESTELLEN • • • AANBOD • • • WEDSTRIJD • • • VORIGE EDITIES • • • CONTACT


Welkom bij de 4de editie van de inheemse plantenmarkt!

Wie had drie jaar geleden durven dromen dat we na twee edities van onze inheemse plantenmarkt reeds meer dan 4000 inheemse planten in tuinen, geveltuinen en op de terrassen van onze stad zouden aangeplant hebben? Wij alvast niet!

Maar jullie hebben bewezen dat de belangstelling voor natuur in onze stad goed zit! En terecht! Want inheemse planten bevorderen de biodiversiteit!

Onze natuur-strategie
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat inheemse planten door hun duizenden jaren lange evolutie veel meer ecologische relaties hebben opgebouwd met lokale organismen dan exotische planten. Een Brits onderzoek illustreerde dat mooi door het aantal plantenetende insecten dat op de inheemse Zomereik leeft, te vergelijken met het aantal dat afhankelijk is van de exotische Steeneik. Op de zomereik telde men 284 soorten, terwijl de Steeneik er slechts 2 huisvestte!
Zo zijn er talrijke studies uitgevoerd, die ons telkens hetzelfde vertellen. Ons pleidooi voor inheemse planten –ook in de stad- is dus vooral een ecologisch pleidooi!

Van inheems naar autochtoon
Met deze 4de editie van de inheemse plantenmarkt gaan we nog een stapje verder! Niet alle heil valt immers te verwachten van het criterium ‘inheems’ alleen. Soorten kunnen dan wel inheems zijn (dus van nature in onze streek voorkomen) maar het plantmateriaal dat je van zo’n soort in de winkel koopt kan afkomstig zijn van een andere streek in de wereld (bijvoorbeeld een Vlier die men in de Kaukasus is gaan halen). Deze planten zijn dan evengoed niet aangepast aan onze lokale omstandigheden.

Om dat te begrijpen moeten we even terug gaan in de tijd:
Na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden, hebben planten er eeuwen over gedaan om zich in Vlaanderen te vestigen. Gedurende deze periode hadden ze ruim de tijd om zich aan te passen aan de lokale bodem- en klimaatcondities. Deze aanpassingen werden telkens doorgegeven aan de nakomelingen en dat vormt meteen ook de grootste kracht van deze planten! Vaak zijn ze beter bestand tegen uitzonderlijke vorstperiodes en ziektes dan niet-autochtone planten. Deze aanpassingen zitten ingebouwd in het genetisch materiaal van de planten waardoor deze in staat zijn om zich aan te passen aan de veranderende groeiomstandigheden, al gebeuren deze aanpassingen niet zo snel. Nu zou je kunnen denken dat de aanwezigheid van niet autochtone planten dan toch positief is, want zij zijn toch aangepast aan andere omstandigheden?! Zorgt de bestuiving van een autochtone plant door een niet-autochtone dan niet gewoon voor een combinatie van alle eigenschappen? Jammer genoeg niet. Er bestaat gevaar op ‘genetische vervuiling’ als autochtone planten kruisen met niet-autochtone. Het kan dan gebeuren dat de nakomelingen de aanpassingen aan onze lokale omstandigheden weer kwijt geraken. Hoe meer autochtone planten er dus zijn, hoe meer kans dat zij onderling kruisen en hoe meer kans er dus is op het behoud van deze aanpassingen!

Unieke plantenmarkt
Er bestaan ondertussen enkele inheemse plantenmarkten in Vlaanderen maar een plantenmarkt waarop ook autochtoon plantgoed wordt verkocht is uniek voor Antwerpen stad! Wij bieden vanaf dit jaar dan ook planten aan met het label ‘Plant van Hier’. Voorlopig het enige label in Vlaanderen dat autochtone herkomst garandeert.

Wij laten de inheemse en autochtone planten met jullie steun dan ook graag los in onze mooie stad en omstreken en bazuinen het uit: Wilder is beter!

Johan Wyckmans
Bestuurder Natuurpunt Antwerpen Stad
Eindverantwoordelijke 3de editie inheemse plantenmarkt


Openingsuren plantenmarkt:
van 10 tot 17 uur. Geniet 10% korting!
Bestel je inheemse planten tot 26 maart 2018 vooraf online en haal ze af tijdens onze plantenmarkt
Ontdek hier ons volledig plantenmarktgamma van 78 biologisch gekweekte, inheemse planten voor een maximaal ecologische tuin!
Nieuw tijdens marktdag:
Gratis plantenadvies!
Meer dan 2000 planten in voorraad op marktdag!
Gebruik onze afhaalzone! om je planten snel te laden op je fiets, in je bakfiets of je (benen)wagen
Geniet van de natuur in je glas met 100% biosap van De Drie Wilgen of proef een overheerlijke Gageleer en steun Natuurpunt!
Onze markt is makkelijk bereikbaar te voet, met de fiets, het openbaar vervoer (halte Sint-Michielskaai: bus 34, 291, 295; halte Scheldestraat: bus 30, 34) of de wagen (parkeren kan op de kaaien)